Tórshavn – Kirkjubøur

Tórshavn – Kirkjubøur

Turen starter ved vejkrydset Landavegur – Velbastaðvegur. Her går en vej ned til Sandá og bondegården, hvor stien til Kirkjubøur begynder. Først går du op ad bakken. Når du er kommet op og vender dig om, har du en fin udsigt over Tórshavn og hele Nólsoy.

Du går videre, runder Reynsmúli og kommer så til Reynsmúlalág. Foran dig ser du to små indsøer, hvor der ofte er mange rider (tretået måge, rita). Hvis du følger varderne, kommer du til en talerstol, der er bygget af sten. I 120 år har der været afholdt folkemøder på dette sted, med vajende faner, nationale taler og fædrelandssange digtet til lejligheden. Man kan forestille sig, hvordan folk har siddet på skråningen foran talerstolen og lyttet til blandt andre Jóannes Patursson, en af foregangsmændene i den færøske selsstændighedsbevægelse.

Fortsæt ad stien sydpå. Nu har du en storslået udsigt over øerne Sandoy, Hestur, Koltur og Vágar.

Sagnet fortæller om den unge Magnus fra Koltur, som bejlede til en pige fra Hestur. Pigens fader var stærkt imod forbindelsen mellem de to, så de mødtes i smug. Magnus svømmede fra Koltur til Hestur med den sydgående tidevandsstrøm, mødtes med sin pige, og når tidevandsstrømmen vendte, svømmede han hjem til Koltur igen. Men det blev opdaget af pigens far. Da Magnus sidste gang gik i land på Hestur, stod faderen foran ham med en økse i hånden og truede med at dræbe ham. Bejleren måtte vende om, og ingen så ham siden. Strømmen har vel taget ham og ført ham ud på åbent hav. Ifølge sagnet opstod den malstrøm (íða), som kaldes Grísarnir, inden for Kolturssund. Dette skulle være hævnen.

Når du nærmer dig Kirkjubøur, ser du holmen Kirkjubøhólmur, som før i tiden var landfast med bygden. På holmen findes endnu ruiner af huse.

Stien skråner jævnt ned mod bygden og ender ved færisten ca. 50 meter fra de nærmeste huse.

 

Kilde: “Færøerne til fods” udgivet af det færøske Turistråd i 2003