Øravík – Vágur

Øravík – Vágur

Busrute 700 kører fra Sumba, Vágur og Tvøroyri gennem Øravík. Busrute 703 kører fra Fámjin og Froðba. I Øravík går du først ca. 100 m hen ad vejen mod Fámjin. På venstre hånd er der en vej. Når du har fulgt den knap 200 m op ad bakke, kommer du til udmarksleddet. Herfra kan man se op til Mannaskarð, hvor stien går.

Stien går langs med Tinggil Uppi Millum Stovur, hvor folk på Suðuroy holdt ting i gamle dage. Landskabet er særpræget. Der er kløfter og bakker med spidse rygge. Her findes også Tingborðið, hvor den forelskede karl Snæbjørn fra Hvalba ifølge sagnet blev idømt fire års strafarbejde på Bremerholm i København for at have købt tørklæder til sin kæreste fra en smuglerskib. Snæbjørn blev som forventet utilfreds med dommen og prøvede at slå dommeren ihjel, men ramte i stedet fogeden så hårdt, at han døde. Det lykkedes Snæbjørn at flygte fra tingstedet, og han levede længe som fredløs forskellige steder i fjeldene på Suðuroy.

Det er tungt at gå fra Tinggil op til Mannaskarð. På det sidste stykke er der mange sten. Vær forsigtig, så der ikke ruller sten ned. Oppe på Mannaskarð er der en fin udsigt over Dalurin med Vatnsnes og Bessavatn. Ved Vatnsnes byggede elselskabet SEV i 60’erne en dæmning og borede en tunnel, som går fra Vatnsnes ned til Botnur. Der opdrættes laks og ørred i indsøen. Rækken af fjelde, som man ser mod syd begynder med Vágfelli. Så kommer Vágsskarð, som denne sti også passerer, og Hvannafelli. På højre hånd ses Borgarknappur, et fjeld, hvis top minder om en middelalderborg. De fire kommuner Hov, Porkeri, Vágur og Fámjin grænser op til Borgarknappur.

Mellem indsøerne følger stien Vatnaryggur. Her ses mange fugle. Desuden siges huldrefolk at være særligt talrige netop her. Til venstre for stien på Vatnaryggur ligger Ærgidalur. Her har arkælologer fra Færøernes Historiske Museum udgravet en husruin. Dalen blev brugt som sæter (ærgi) i vikingetiden. Dengang var det almindeligt, at folk boede i udmarken om sommeren for at passe køerne.

Sagnet fortæller, at den skurkeagtige karl Snopprikkur red hele vejen ad denne sti og videre mod Hvalba, forfulgt at bonden i Laðangarður i Sumba, hvis hest Snopprikkur havde stjålet.

Efter Vágsskarð skrðner stien jævnt nedad, til den når Hvannadalur. Derfra er nedstigningen temmelig stejl. Varderne viser vej ned til Hvannadalsá. Øst for åen, ca. 50 meter oven for det sted, hvor du krydser åen, er der et byrgi. Det er et indhegnet stykke jord, som tidligere blev brugt til fremmede får, der skulle vænnes til det nye sted. Du går ned til Vágur på vestsiden af plantagen. Læg mærke til resterne af et gammel stengærde nede ved åen!

Fra Vágur kører busrute 700 til Sumba og Tvøroyri.

 

Kilde: “Færøerne til fods” udgivet af det færøske Turistråd i 2003