Nólsoy – Borðan

Nólsoy – Borðan

Fra Tórshavn sejles fra Bursatangi, på østsiden af havnen, til Nólsoy.

Turen begynder vej vejen, der går gennem Nólsoyarbygd og sydpå. Ikke langt fra udmarksgærdet kommer du til et område, Korndalur, med rester af huse fra gammel tid. De kaldes Prinsessutoftir. Sagnet fortæller om en skotsk kongedatter, der var kommet i konflikt med sin fader, som ikke ville vide af den mand, hun havde valgt og skulle have barn med. De flygtede, kom til Nólsoy og bosatte sig der.

Et stykke uden for udmarksgærdet ses resterne af bygdens gamle vandledning. Dette spor skal du følge op til det gamle vandbassin. Der begynder varderne, og kort efter går du op ad skråningen på øens vestside. Der, hvor du går op, findes et sted, hvor folk før i tiden gemte sig for sørøvere. Stedet kaldes Uppi í Skipi.

Næsten telt oppe kommer man til Hvíluplássið, hvor man plejer at tage et hvil. Udsigten er framragende. Du ser Norðuroyggjar, ind i SkálafjørðurSundalagið, hele Tórshavn og lidt af Sandoy. Lidt længere sydpå, á Kagnum, er der frit udsyn mod syd. Navnet kommer af, at folk i ufredstider sneg sig herop fra deres skjulested for at spejde ud over havet og se, om sørøverskibene var på vej bort.

Ved den lille kilde, Kolturskeldan ses øen Koltur rage op bag Havnardalur.

Ude på Borðan går stien tværs over gammel tørvehede. Der er varder hele vejen ud til Nólsoyar Viti, fyret på Tombin. Nogle af varderne er små og kan være vanskelige at få øje på. Du kan også orientere dig efter to master, som rager op der, fhvor fyrmesterhuset står. Lige nord for huset byggede det britiske militær under krigen to attraphuse for at narre de tyske bombeflyvere. Fyret, Nólsoyar Viti, blev bygget i 1892-1893. Linsen er en af de største i verden af sin slags. Den er 2,82 m høj og vejer ca. 4 tons. Både fyret og de tilhørende huse er fint bygningshåndværk. De er bygget af tilhuggede sten. I nærheden ses stedet, hvor man har hentet stenblokkende. Der er huse til tre familier. Da inbyggertallet ude på Borðan var på sit højeste, var der 10 børn. Der var skoleundervisning skiftevis i bygden Nólsoy og på Borðan. Her bog ingen nu, men fyrpasserne går herud dagligt. I havet ud for fyret ser du klippen Kapilin.

Du kan også gå ned til Stallurin. Det er landingspladsen, hvor alt det, der var brug for på Borðan, blev losset. Men folk fra bygden Nólsoy har også transporteret store mængder tørv via Stallurin. Navnet Stallurin kommer af, at bådene kunne ligge side og side som heste, der står i en stald.

Pas godt på og følg varderne på hjemvejen, så du ikke farer vild, når du igen begynder at gå ned ad bakke. Der står to varder tæt ved hinanden. Den nordligste er Omansneiðingarvarðin. Her skal du dreje af, når du skal ned.

 

Kilde: “Færøerne til fods” udgivet af det færøske Turistråd i 2003