Kollfjarðadalur – Leynar

Kollfjarðadalur – Leynar

Denne tur begynder ved Landbrugscenteret i Kollfjarðardalur. Busrute 300 går fra Vágar, og busrute 100 fra Vestmanna eller Tórshavn. Busserne fra Vágar og Vestmanna holder ved Effo-tanken i Kollfjarðardalur, hvor du skal skifte bus. Busrute 400 afgår fra Fuglafjørður, Leirvík eller Tórshavn. Holdepladsen er ved tunnelmundingen oven for Oyrareingir. Derfra følger du landevejen mod Landbrugscenteret, ca. 1 km, til du kommer til en låge på venstre side af vejen. Følg markvejen, indtil du kommer til selve vardestien.

Ved Landbrugscenteret løber tre åer ned i Kollfjarðardalur. Turen begynder ved den midterste, Brekká, nord for Landbrugscenteret. Gå langs åen og se efter varden oppe på højen.

Oppe på den anden side af fjeldvejen Oyggjarvegurin ved den første varde drejer du nordover. Ved den anden varde kommer du til Skælingsvatn. Denne indsø har også haft andre navne, og et af dem er Nykatjørn. I tidligere tider har folk observeret, at der var et eller andet levende og usædvanligt stort i indsøen, og ud fra datidig tankegang måtte det være nøkken, et væse, der siges at ligne en hest, og som bor i indsøer. Der går historier om folk, som har prøvet at fange dette væsen – og har fået kæmpestore ørreder i fangstnettet. Det er grunden til at nøkken og navnet Nykatjørn forsvandt.

Skælingsvatn støder tre udmarker (hagar) op til hinanden: Norðari SkalingshagiHagin Uttan Fyri Húsini i Leynar og Heygshagi i Kollarfjørður. Her krydser også flere stier hinanden. Den gamle Oyggjargøtan, der kommer sydfra, stien vi følger fra Kollfjarðardalur til Leynar, og stien til Skælingur.

Fjeldet nord for Skælingsvatn hedder Sátan. Her løber Streymoyarsyllin, og på fjeldhylderne ses ofte malemukker.

Syd for os rejser Skælingsfjall sig. Tidligere blev det anset for at være Færøernes højeste fjeld, men da man blev i stand til at måle højderne mere nøjagtigt, viste det sig, at Skælingur var 100 m lavere end det højeste fjeld. Det er tradition at arrangere ture op på Skælingsfjall midsommernat for at se solen gå ned i havet og – et par timer senere – stå op igen.

Længere fremme har du udsigt over Vágar mod vest, og siden også Koltur mod syd.

Varderne leder dig hele vejen ned til bygden Leynar.

Busrute 100 holder Frammi á Trøð i bygden Stykkið lige efter, at du er kommet over broen.

 

Kilde: “Færøerne til fods” udgivet af det færøske Turistråd i 2003