Kambsdalur – Skálafjørður

Kambsdalur – Skálafjørður

Busrute 400 kører mellem Tórshavn og Fuglafjørður med stop ved Kambsdalur, hvor turen begynder.

Gå fra bussen ca. 300 meter til spejderhuset Kambur. Stien begynder ved åen. Du går først over en tørvehede og forbi rester af tørvegemmer, som hører til Fuglafjørður.

Oppe på Skarðsbrúgvin har du vidt udsyn over Fuglafjørður. Nord for Fuglafjarðarfjøll tegner Nestindar på Kalsoy sig mod luften. Yderst på sydsiden under Borgin ser man et fremspring, som kaldes Eingilskahús. Der sad i ufredstider en mand på vagt. Derfra er der god udsigt både nordpå og sydpå. Hvis vagtmanden fik øje på fjendtlige skibe, løb han over til Eysturskarð og gav tegn ved at tænde bål, der kunne ses i bygden.

Mod nord ser du noget af Djúpini, øen Kalsoy, Skarðsgjógv på Kunoy og Leirvíksfjall. Her lå den første kørevej til Leirvík. Nede ved stranden findes kilden Varmakelda, der siges have helbredende kraft. Antageligvis var det her, at to piger fra Leirvík blev ført ombord på et shetlandsk skib sidst i det 19. århundrede. De var på vej til fods fra Leirvík til Eiði, hvor de skulle på besøg. Man hørte aldrig noget om pigerne siden.

Nu kommer du op til Trælavatn. Her har sildemåger deres reder om sommeren. Nord for indsøen finder du den gamle vardesti. Stien løber jævnt, men terrænet er ujævnt og stenet. Parallelt med stien, ca. 100 m syd for, står der nogle varder, som skal vise udmarksskel. Pas på ikke at gå forkert.

Stien deler sig i to, når du kan se SkálafjørðurToftavatn og Nólsoy i baggrunde. Den venstre sti går ned i Ánadalur, den anden går ned til bygden Skálafjørður. Varderne ved stien til Skálafjørður ses mod vest, med Ryðafelstindur i baggrunden.

Ned mod Tundradalur er det bedst at gå langs åen på den sydlige side (venstre side). Herfra ses over på Øksnagjógv og Typpafossur på den anden side af dalen. Sagnet fortæller, at der gemte forbryderen Ormur bóndi á Skála ligene af bonden fra Oyri og dennes søn, som han havde myrdet. Senere fik han nok samvittighedsnag og afslørede sig, da han i søvne råbte: “Klæderne ligger under kværnen og kropperne under Typpafossur“.

Et andet sagn fortæller, at engang for længe siden var der fire mænd fra Hattarvík, Flokksmennirnir, som ville tage magten over Færøerne. De gik hårdt frem, men omsider blev de taget og dømt til at blive styrtet ned fra Valaknúkar. Dommen blev eksekveret, og de blev begravet ved Tingsteinur neden for Valaknúkar. Fra Skálafjørður kan du fortsætte direkte til Selatrað.

Fra Skálafjørður kører busrute 400 til Leirvík, Fuglafjørður og Tórshavn. Busrute 480 kører til Strendur og busrute 481 til Oyndarfjørður.

 

Kilde: “Færøerne til fods” udgivet af det færøske Turistråd i 2003