Hvalvík – Vestmanna

Hvalvík – Vestmanna

Busrute 400 kører fra Tórshavn og Fuglafjørður med stoppested ved Hvalvík.

Turen begynder ved elven Myllá, som løber nord for missionshuset i Hvalvík. Gå langs åen, ind gennem lågen og siden ad den gamle fæsti (geil). Stien går langs åens nordside. Ca. 200 meter fra Hvalvíksgjógv står den første varde.

Efter Eggjarmúli er der en fin udsigt in gennem Saksunardalur, der er landets længste dal. Herfra følger stien højspændingslinjen helt til Vestmanna.

Den første gravko, der blev købt til landet, kom til Hvalvík, Den blev kaldt Hvalvíkkoen. Engang ville man låne den til et arbejde i Vestmanna. Den blev da transporteret over Hvalvíksskarð ad denne sti.

Du passerer en varde, bygget ovenpå en stor sten, der kaldes Kellingarsteinur. Stien deler sig i to ved næste varde efter Kellingarsteinur – den sydlige sti går ti Kvívík og den nordlige til Vestmanna.

Oppe på Hvalvíksskarð har du udsigt over Mýrarnar og en af de første SEV-dæmninger, der blev bygget først i 60’erne (af Højgaard & Schultz). Mod syd ses en fjeldrække med EgilsfjallGoturshálsur, Sátan og Skællingsfjall og på øen Vágar fjeldtoppene Reynsafindur, Heldartindur og Havnartindur.

Lige foran os har vi Loysingarfjall. Det fortælles at en lille pige fra Vestmanna var engang blevet væk og var ikke til at finde nogen steder. Dagen efter fandt en fårehyrde hende langt oppe på Loysingarfjall. Hun fortalte, at en mand i hvide klæder havde ført hende ved hånden og give hende noget at spise. Ingen kendte noget til denne mand.

En ung malkepige var blevet borge ved Gjógvará en regnvejrsdag med meget vand i åen. Hun snublede og faldt ned i kløften og førtes med vandet ned til den store fos. Det var utænkeligt at slipe levende fra det fald. Da hun ikke vendte hjem, gik folk ud for at lede. Men man fandt ikke noget lig. Pigen var dog ikke død. Nøgen og forkommen lå hun nede i kløften og klamrede sig til en sten, mens hun hørte folk kalde på sig. Hun turde ikke svare af frygt for huldrefolk og trolde. Først dagen efter, da regnen var aftaget, turde hun nærme sig husene. Det var et under, at hun kom fra hændelsen med livet i behold.

Varderne og højspændingslinjen fører dig ned på venstre siden af Bjendalsgjógv. Pas på, hvor stien drejer sydover, her er stejlt og dybt ned.

Ned til Vestmanna er der to muligheder. Ved dæmningerne ved Fossá deler stien sig. Du kan følge kørevejen og gå ned á Fjørð eller gå over den første dæmning, fortsætte efter varderne og videre ned til Vestmanna langs med Gjógvará (hvor ovennævnte malkepige faldt ned) og ned gennem Miðalsbrekka.

Busrute 100 kører fra Vestmanna til Tórshavn.

 

Kilde: “Færøerne til fods” udgivet af det færøske Turistråd i 2003