Hvalba – Trongisvágur

Hvalba – Trongisvágur

Busrute 702 kører fra Sandvík og Tvøroyri gennem Hvalba.

Stien begynder á Fitjunum vest for bygden Nes ved Hvalba. Følg hegnet mellem den dyrkede jord og udmarken op på Lítli Hamar. Oppe på klippeafsatsen begynder en stenlagt sti, som nu er tilgroet. Den kaldes Prestgøta, antagelig fordi den er så bred, at det ikke var nødvendigt for præsten at stige af hesten. Stien går op i Káragjógv, hvor præsten Kári siges være styrtet ned. Op igennem kløften er stien nogle steder stejl, men det er ikke vanskeligt at gå der. Det tager omkring en halv time at komme på fjeldet.

Heroppefra ser du Hvalbiarfjall foran dig. Hvis du følger varderne, er den første høj, du kommer til, Lítli Íslendingur, og lige vest for findes stenene Sigmundarsteinar, som kaldes Sigmundur, Tórir og Einar. Gå ikke mellem dem! Du bliver enten gammel på stedet eller lever ikke året ud. Sagnet siger, at Sigmundur Brestisson har båret stenene herop. Sigmundur var en vikingehøvding, som er omtalt i Færingesagaen. Han boede på øen Skúvoy omkring år 1000. Hans største bedrift var at svømme fra Skúvoy til bygden Sandvík – det meste af vejen med to mænd på ryggen.

Oppe fra Islending,, en høj med en varde på toppen, er der en storslået udsigt. Herfra ses Lítla og Stóra Dímun, Skúvoy and Sandoy mod øst. Vestpå ses en del af bygden Hvalba, NorðbergsvatnNorðbergseiði og Grímsfjall i baggrunden. Herfra er jævnt og fladt at gå sydpå til Mannagjógv. Den tredje varde efter Miðjufjall har sin egen historie. Den 1. december i 1917 gik en mand fra Tvøroyri til Hvalba. Vejret var godt, men efter at gået temmelig længe, blev han overrasket af en snestorm. Han turde ikke fortsætte, men standsede ved denne varde. For at holde varmen begyndte han at rive varden ned og bygge den op igen i håb om at hjælpen ville komme. Langt om længe, da han havde mistet alt håb om at få hjælp og havde sat sig ned, blev han fundet af nogle mænd, som fik ham bragt til Hvalba.

Halvvejs mellem Hvalba og kløften Mannagjógv har du en enestående udsigt over Vatnsdal og Vatnsdalsvatn med to holme, hvor der om sommeren er et rigt fugleliv.

Fra Mannagjógv går stien ned til Trongisvágur.

Busrute 702 kører fra Trongisvágur mod Sandvík, Tvøroyri og Drelnes.

 

Kilde: “Færøerne til fods” udgivet af det færøske Turistråd i 2003