Guðrunarløkur – Skarvanes – Dalur

Guðrunarløkur – Skarvanes – Dalur

Fra Tórshavn kører busrute 101 til havnen Gamle Rætt. Derfra tager du færgen til Skopun og fra Skopun med bus 601 mod Dalur. Stå af bussen ved åen, Guðrunarløkur.

Du kan også tage bus 600 mod Skálavík og bede om at blive sat af ved vejkrydset Skálavík/Húsavík. Siden går du 200 meter mod Húsavík til Guðrunarløkur, som løber langs en fårefold ved vejen.

Fra Guðrunarløkur til Skarvanes

Gå fra fårefolden ved Guðrunarløkur hen imod fjeldafsatserne mod syd. Her ligger Runtaurð. Sagnetsiger, at Runti var en fåretyv, som skjulte sig her. Juledag havde han vovet sig ud fra sit skjul for at lave mad, da han regnede med, at der ikke var folk ude. Men det var der. Han blev set og fanget.

Lidt længere fremme kommer vi til Klovnastein. Det er to sten, som står således, at de ser ud som en kløvet sten. Det blev sagt, at man ikke skulle gå igennem de to sten, for så ville man dø, inden året var omme.

Læg mærke til terrænet, det er gammel tørvehede.

Når du har passeret syd om Líðarrøkur, har du en smuk udsigt over Dúnjavatn med øerne Stóra og Lítla Dímun og Suðuroy i baggrunde. Du ser også Salthøvdi og bygden Sandur. Nord for Stóra Dímun er klippen Øssurdrangur, opkaldt efter Øssur Havgrímsson, en høvding fra vikingetiden, som Sigmundur Brestisson dræbte i en strid om magt. Syd for Øssurdrangur er Grønaskor. Øssur bad om at blive begravet således, at hans hoved vendte mod Grønaskor. I klart vejr ser man helt ud til øen Mykines. Til højre er øen Skúvoy, som er et besøg værd.

Oven for bygden Skarvanes går man ind gennem ledet, som er nærmest åen. Gå ned mellem åen og el-masterne og ikke gennem den dyrkede mark.

Fra Skarvanes til Dalur

På Skarvanes er der to parallelle veje. Gå sydpå ad den øverste. Vejen slutter ved et sammenfaldet stengærde, og der begynder stien til Dalur. Når du passerer Dalsrók, ca. ½ km fra Skarvanes, følger der en kort lidt stejl strækning. Ellers går stien jævnt op til Handasti Varði. På denne strækning ser du på højre side ud over et stort sumpterræn og Vatnsdalsvatn. Efter den sidste varde i Dalur følger du kørevejen ned i bygden.

Fra Dalur kører busrute 601 til Skopun.

 

Kilde: “Færøerne til fods” udgivet af det færøske Turistråd i 2003